Badge field

Mitä on hampaiden oikominen?

Published date field

Mitä on hampaiden oikominen?

Hampaiden oikomisella korjataan hampaiden asentoja sekä virheellistä purentaa. Hampaiden vinous ja virheellinen purenta vaikeuttavat hampaiden puhdistamista ja altistavat hampaat siten helpommin kariekselle ja ientulehduksille. Virheellinen purenta voi aiheuttaa myös esimerkiksi päänsärkyä ja niskan seudun lihasten jäykkyyttä ja särkyä. Joskus vinot tai väärällä paikalla olevat hampaat saattavat myös estää uuden hampaan puhkeamisen.

Oikomishoidon tavoitteena on terveempi suu, kauniimpi hammasrivistö sekä hampaat, jotka todennäköisimmin kestävät koko elämän.

Mistä tietää tarvitseeko hampaiden oikomista?

Hammaslääkäri voi kliinisen tutkimuksen, kipsisen mallin ja röntgenkuvien avulla arvioida onko oikomishoito tarpeellista.

Syitä oikomishoidon aloittamiseen ovat esimerkiksi:

  • Distaalipurenta - Alaleuan hampaat sijaitsevat liian takana yläleukaan nähden.
  • Mesiaalipurenta  - Alaleuan hampaat sijaitsevat yläleukaan nähden liian edessä.
  • Ristipurenta  - Ylähammas tai -hampaat purevat alahampaiden sisäpuolelle.
  • Saksipurenta  - Yläleuan hammas tai hampaat purevat alahampaiden ulkopuolelle ilman, että purupinnat koskettavat toisiaan.
  • Avopurenta  - Etuhampaat eivät yllä koskettamaan toisiaan purtaessa takahampaita yhteen.
  • Aukkoisuus  - Hampaiden välit ovat suuret tai hampaita puuttuu.
  • Ahtaus - Hampaat ovat suussa hyvin ahtaasti.


Miten oikomishoito toimii?

Hampaiden oikomiseen käytetään monenlaisia välineitä. Irrotettavien ja kiinteiden oikomiskojeiden avulla voidaan korjata hampaiden asentoja sekä ohjata purentaa ja leukojen kasvua. Hammaslääkäriltä voi kysyä oikomishoidon tarpeesta sekä mahdollisista hoitokeinoista.

Kiinteät oikomiskojeet:

Kiinteät oikomiskojeet muodostuvat monista osista. Takahampaiden ympärille laitetaan metalliset renkaat, jotka toimivat eräänlaisina ankkureina koko kojeelle. Muiden hampaiden etupinnoille liimataan kiinnikkeet, joiden väliin jännitetään metallilanka. Aiheutuvan jännitteen avulla voidaan näin muokata hampaiden asentoja.

Kiinteät oikomiskojeet edellyttävät hammaslääkärikäyntejä noin kerran kuussa. Toivotun tuloksen saaminen kestää tapauksesta riippuen muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen. Nykyään kiinteät oikomiskojeet ovat pienempiä, vaaleampia ja näyttävät vähemmän metallisilta kuin ennen. Joissain paikoissa niitä on mahdollisuus saada myös värillisinä, esimerkiksi valkoisina.
Kiinteät oikomiskojeet edellyttävät hammaslääkärikäyntejä noin kerran kuussa. Toivotun tuloksen saaminen kestää tapauksesta riippuen muutamasta kuukaudesta muutamaan vuoteen. Nykyään kiinteät oikomiskojeet ovat pienempiä, vaaleampia ja näyttävät vähemmän metallisilta kuin ennen. Joissain paikoissa niitä on mahdollisuus saada myös värillisinä, esimerkiksi valkoisina.

Ala- ja yläleuan kaaret:

Kaaret ovat kiinteitä tai irrotettavia kojeita, jotka rakennetaan metallilangasta. Niitä käytetään esimerkiksi aukonsäilyttäjinä, mikäli maitohammas on lähtenyt ennenaikaisesti. Näin säilytetään tila puhkeavalle hampaalle.

Kaarilla voidaan myös levittää hammaskaaria ja ehkäistä tai hoitaa hammaskaarten ahtautta.

Irrotettavat oikomiskojeet

  • Aktiivinen levy - Levyllä voidaan mm. levittää ahdasta hammaskaarta ja korjata etuhampaiden ristipurentaa. Aktiivinen levy valmistetaan akryylimuovista.
  • Passiivinen levy - Passiivinen levy voi toimia aukonsäilyttäjänä tai ns. retentiolevynä, jolloin sen avulla saadaan säilytettyä jo saavutettu oikomistulos.
  • Aktivaattori - Akryylimuovista valmistettu levy, jota käytetään distaalipurennan hoidossa.
  • Niska- ja päälaenveto - Aktivaattoriin voidaan liittää sen vaikutusta tehostavat kuminauhat, jotka tulevat joko niskaan tai päälaelle.

 

Underbite OpenBite Crowding
Mesiaalipurenta
Avopurenta
Ahtaus
Crossbite Overbite
Saksipurenta
Distaalipurenta

Copyright© 2018 Colgate-Palmolive Company. Eftertryck förbjudes. Informationen på denna webbplats är föremål för vår sekretesspolicy. All information lagras och används i enlighet med vår sekretesspolicy.

 

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.