Badge field

Kattava opas: Hammasproteesit ja tekohampaat

Published date field

Proteesit ovat irroitettavia puuttuvien hampaiden korvaajia. Vaikka proteeseihin tottuminen vie aikaa, eivätkä ne tunnu täysin samalta kuin oikeat hampaat, ovat proteesit nykyään luonnollisemman näköisiä ja mukavamman tuntuisia kuin aikaisemmin.

Proteeseja on olemassa osa- ja kokoproteeseja. Hammaslääkäri osaa neuvoa oikean proteesin valinnassa.

Miten proteesit toimivat?

Kokoproteesit valmistetaan akryylimuovista. Yläleuan kokoproteesi kattaa koko kitalaen, kun taas alaleuan kokoproteesi on kielen takia hevosenkengän muotoinen.

Proteesit valmistetaan hammaslaboratoriossa suusta otettujen mallien mukaan. Hammaslääkäri osaa määrittää millainen proteesi on paras vaihtoehto.

  • Kokoproteesi
    Lopullinen proteesi asetetaan suuhun vasta kun ikenet ja mahdollisesti jäljellä olevat hampaat ovat kokonaan parantuneet. Mikäli jäljellä on vain muutamia hampaita, voidaan siis joutua osaproteesin sijaan valmistamaan kokoproteesi. Tällöin viimeisiä omia hampaita ei välttämättä tarvitse poistaa, vaan proteesi voi tukeutua niihin. Suun parantuminen saattaa kestää jopa kuukausia, jonka ajan tulee olla ilman proteesia.
  • Osaproteesi
    Osaproteesi on valmistettu metallista ja se pysyy suussa tukeutumalla jäljellä oleviin hampaisiin. Hampaiden päälle saatetaan tehdä kruunuja, jotka toimivat ankkureina proteesille. Osaproteesit tarjoavat irroitettavan vaihtoehdon silloille.
  • Proteesi voidaan asettaa suuhun myös heti hampaiden poistamisen jälkeen, jolloin implanttien takia ei siis tarvitse olla ilman hampaita. Implantteja tosin täytyy säätää useita kertoja asentamisen jälkeen, koska hampaita tukeva luu muuttuu parantuessaan ja saattaa aiheuttaa proteesin löystymisen.

Kuinka kauan proteesiin tottuminen kestää?

Proteesit saattavat ensimmäisinä viikkoina ja kuukausina tuntua inhottavilta. Syöminen ja puhuminen saattavat myös tarvita hieman harjoitusta. Oudot ja inhoittavat tuntemukset kuitenkin poistuvat kun suu tottuu proteesiin. Jos proteesi aiheuttaa ärsytystä, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Kuinka kauan proteesit kestävät?

Koska iän myötä suukin muuttuu, myös proteeseja täytyy välillä muokata. Muutokset voivat aiheuttaa proteesien löystymistä, puremisen vaikeutumista sekä ienten ärtymistä. Tämän vuoksi hammaslääkärin tarkistuksessa tulisi käydä ainakin kerran vuodessa.

Proteeseista tulee huolehtia:

  • Koska proteesit voivat mennä helposti rikki, tulisi niitä käsitellä varmuuden vuoksi pyyhkeen tai vesivadin päällä.
  • Proteeseja ei tulisi säilyttää kosteassa, kuten esimerkiksi vesilasissa, koska se lisää bakteerien määrää proteesissa. Proteesit tulisi siis pesun jälkeen säilyttää kuivassa.
  • Proteesien päivittäinen puhdistaminen plakista ja ruoantähteistä auttaa proteeseja pysymään puhtaina ja ehkäisee värjäytymien syntymistä. Proteeseja voidaan puhdistuttaa myös hammaslääkärin luona, mutta se ei korvaa päivittäistä puhdistusta.
  • Ikenet, kieli ja kitalaki tulee harjata päivittäin pehmeäharjaksisella hammasharjalla ennen proteesien paikoilleen asettamista. Harjaaminen parantaa verenkiertoa ja auttaa poistamaan plakkia.
  • Jos proteesit vaurioituvat, niitä ei tule yrittää korjata itse, vaan ottaa yhteyttä hammaslääkäriin.

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.