Badge field

Mitä ovat kruunut ja sillat?

Published date field

Sekä kruunut, että sillat ovat proteeseja. Kruunut ja sillat ovat pysyviä ja ne voidaan poistaa ainoastaan hammaslääkärin luona.

Miten kruunut toimivat?

Kruunulla voidaan korvata vahingoittunut hammas. Sen lisäksi, että kruunu vahvistaa vahingoittunutta hammasta, sen avulla voidaan myös parantaa hampaan ulkonäköä ja -muotoa esimerkiksi implanttien päälle. Keraamisista kruunuista saadaan tehtyä hampaiden väriin sopivat. Muita mahdollisia materiaaleja ovat mm. kulta, metalliseokset sekä akryyli. Nämä materiaalit ovat yleisesti ottaen kovempia kuin posliini, joten niiden käyttö takahampaissa on suositeltavaa. Posliinikuorinen ja metallisisustainen kruunu on kestävyytensä ja luonnollisen ulkonäkönsä takia usein käytetty.

Hammaslääkäri voi suositella kruunun laittamista esimerkiksi:

  • Suuren paikan sijaan
  • Suojaamaan haurasta hammasta vahingoittumiselta
  • Vauroituneen hampaan korjaamiseksi
  • Sillan kiinnittämiseksi
  • Hammasimplantin peittämiseksi
  • Värjäytyneen tai epämuodostuneen hampaan peittämiseksi
  • Juurihoidetun hampaan peittämiseksi

Miten sillat toimivat?

Siltaa saatetaan suositella jos yksi tai useampi hampaista puuttuu. Puuttuvan hampaan aiheuttama väli saattaa aiheuttaa viereisten hampaiden liikkumista ja siten virheellisen purennan.

Siltoja käytetään useimmiten korvaamaan yhtä tai useampaa puuttuvaa hammasta. Sillat kiinnitetään välin reunimmaisiin hampaisiin. Samoin kuin kruunujen, myös siltojen materiaaleja on useampia ja niitä käytetään esimerkiksi sillan sijainnista ja hinnasta riippuen.

Miten kruunut ja sillat tehdään?

Ennen kruunun tai sillan tekemistä hammas täytyy muotoilla niin, että kruunu tai silta mahtuu hyvin sen päälle. Tämän jälkeen hammaslääkäri ottaa hampaista jäljennökset, joiden avulla voidaan tehdä tarkka malli tarvittavasta kruunusta tai sillasta. Jos materiaalina käytetään posliinia, muokataan sen väri omia hampaita vastaavaksi.

Tätä mallia käyttäen hammaslaboratorio valmistaa tarvittavan kruunun tai sillan hammaslääkärin valitsemasta materiaalista. Tätä odottaessa voidaan käyttää väliaikaista kruunua tai siltaa, joka myöhemmin korvataan varsinaisella kruunulla tai sillalla.

Kuinka pitkään kruunut ja sillat kestävät?

Vaikka kruunut ja sillat periaatteessa voivat kestää koko elämän, saattavat ne kuitenkin joskus löystyä tai irrota. Paras tapa varmistaa kruunujen ja siltojen pitkäikäisyys on hyvä suuhygienia. Jos esimerkiksi sillan tukihammas vahingoittuu, saattaa myös silta menettää tarkoituksensa. Hampaat ja ikenet voi pitää terveinä harjaamalla hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla, käyttämällä hammaslankaa ja käymällä säännöllisesti tarkistuttamassa hampaat hammaslääkärin luona.

Kruunujen ja siltojen kestävyyttä voi parantaa myös välttämällä kovien ruokien ja esimerkiksi jään pureskelua.

Kruunut
Porcelain Gold
Metallinen,
posliinilla
päällystetty kruunu
Kultainen kruunu
Sillat
Space Bridge Cemented
Välin reunoilla olevat hampaat on valmisteltu siltaa varten

Silta sovitetaan ja kiinnitetään paikoilleen

Silta kiinnitetään hammassementillä paikoilleen

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.