Badge field

Aikuisten suunhoito: Kuinka ylläpitää terveitä hampaita

Published date field

Kauniin ja terveen hymyn salaisuus on hyvä suuhygienia. Myös aikuiset voivat saada reikiä hampaisiinsa sekä iensairauksia. Myös aikuisena tulee muistaa:

  • plakin poistamiseksi pestä hampaat fluoritahnaa käyttäen kahdesti päivässä. Plakki on suurin syy hampaiden reikiintymiseen sekä iensairauksiin.
  • puhdistaa myös hammasvälit (esimerkiksi hammastikuilla tai hammaslangalla).
  • välttää sokeria ja tärkkelystä sisältäviä välipaloja. Mitä useammin syö välipaloja, sitä useammin happohyökkäykset vaurioittavat kiillettä ja aiheuttavat hampaiden reikiintymistä.
  • Käydä säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa.

Aikuisten suun alueen ongelmia.

Hyvästä suuhygieniasta huolimattakin voi syntyä joitain ongelmia. Useimmiten hammaslääkäri voi potilaan avulla selvittää ja hoitaa nämä ongelmat.

  • Ientulehdus (gingiviitti) on hyvin yleinen sairaus ja sitä hoidetaan ensisijaisesti hammaslääkärin tai suuhygienistin suorittamalla plakin ja hammaskiven poistolla sekä parannetulla suuhygienialla. Ientulehduksen oireita ovat punainen, turvonnut tai arka ja hampaita harjatessa verta vuotava ien. Oireita havaitessa tulee ottaa yhteyttä esimerkiksi hammaslääkäriin. Hoitamaton ientulehdus voi johtaa hampaan irtoamiseen.
  • Ienten kunto vaikuttaa ihmisen yleisterveyteen. Uusimmat tutkimukset ovat löytäneet mahdollisen yhteyden parodontiitin (vakava iensairaus) ja joidenkin sairauksien kuten diabeteksen, sydänsairauksien ja ennenaikaisen kuoleman välillä. Iensairauksien ehkäisyssä hyvä suuhygienia on hyvin tärkeää.
  • Aikuisten ongelmia ovat myös vanhojen paikkojen ympärille syntynyt karies (sekundaarikaries) sekä reiät hampaiden juurien pinnoilla. Näitäkin ongelmia voidaan ehkäistä esimerkiksi järkevällä ruokavalioilla sekä fluorihammastahnan käytöllä.
  • Vanhempana ongelmaksi saatta syntyä myös vihlovat hammaskaulat, jotka reagoivat kuumaan ja kylmään. Vuosien saatossa ikenet ovat vetäytyneet ja kiilteen suojaamattomat hammaskaulat paljastuvat. Jos kylmä tai kuuma ruoka tai juoma joutuu kosketuksiin paljastuneiden hammaskaulojen kanssa, reagoi tämä alue aiheuttaen vihlovaa kipua. Vaikeimmissa tapauksissa kipua aiheuttavat myös kylmä ilma ja happamat tai makeat juomat. Jos epäilee, että itsellä voisi olla vihlovat hammaskaulat, voi kokeilla erityisesti vihloville hampaille tarkoitettua hammastahnaa. Jos ongelma jatkuu, on syytä mennä hammaslääkärille. Vihlovat hammaskaulat voivat olla myös merkki vakavammasta ongelmasta, reiästä hampaassa tai hampaan halkeamasta.

Kuinka ravinto vaikuttaa suun terveyteen?

Sen lisäksi, että terveellisellä ja oikeanlaisella ravinnolla on tärkeä merkitys ihmisen terveydelle, on sillä suuri merkitys myös suun terveydelle. Monipuolinen ravinto ehkäisee reikiä ja vahvistaa myös luonnollista vastustuskykyä suun tulehduksia vastaan. Kuiturikas ravinto, kuten hedelmät, vihannekset ovat paljon parempaa ravintoa kuin pehmeä, tahmea ja paljon sokeria sisältävä ravinto.

Jokaisen sokeria tai tärkkelystä sisältävän ruoan tai juoman nauttimisen jälkeen alkaa vähintään 20 minuuttia kestävä happohyökkäys, jonka aikana plakin bakteerit muodostavat kiillettä vaurioittavia happoja. Kiilteen vaurioita voi minimoida vähentämällä välipalojen määrää ja valitsemalla välipaloiksi ravintorikasta ruokaa, kuten juustoa, raakoja vihanneksia, maustamatonta jugurttia tai hedelmiä.

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.