Badge field

Diabetes ja suun terveysongelmat

Published date field

Monet 21 miljoonasta diabetesta sairastavasta amerikkalaisesta olisivat varmasti yllättyneitä kuullessaan eräästä odottamattomasta diabetekseen liittyvästä sivuongelmasta. Tutkimusten mukaan diabetes lisää riskiä saada ientulehdus, joten vakava iensairaus on yksi diabetekseen yhdistettävä lisäsairaus muun muassa sydänsairauksien, aivohalvauksen ja munuaissairauksien lisäksi.

Onko vaikutus kaksisuuntainen?

Orastavan tutkimuksen mukaan vakavan iensairauden ja diabeteksen välinen suhde on lisäksi kaksisuuntainen. Ei vain diabetespotilaat altistu iensairauksille, vaan myös vakavat ientulehdukset voivat mahdollisesti vaikuttaa verensokeriin ja edesauttaa diabeteksen muodostumista. Tutkimus viittaa siihen, että diabetespotilailla on korkeampi riski saada suun terveysongelmia, kuten ientulehduksia (aikainen iensairauden vaihe) ja parodontiittia (vakava iensairaus). Diabetesta sairastavilla on kohonnut iensairauden riski, koska he ovat yleisesti alttiimpia bakteeritulehduksille ja heidän vastustuskykynsä on heikompi ikeniin pesiytyviä bakteereita vastaan.

Yhdysvalloissa ylimmän lääkintäviranomaisen raportti suuterveydestä (The Surgeon General's Report on Oral Health) muistuttaa, että hyvä suun terveys on yksi perusterveyden oleellisista osista. Muista harjata ja langata hampaat kunnolla sekä käydä hammaslääkärin tarkastuksissa säännöllisesti.

Onko minulla diabeteksen takia riski saada ongelmia hampaisiin?

Jos verensokerisi on huonosti hallinnassa, vakavan iensairauden kehittymisen ja hampaiden löystyminen riski on suurempi kuin terveellä henkilöllä. Kuten kaikki tulehdukset, vakava iensairaus voi vaikuttaa verensokerin kohoamiseen ja tehdä näin diabeteksesta vaikeammin hallittavan.

Muita diabetekseen liittyviä suunalueen ongelmia ovat: hiivasienitulehdus, joka muodostuu suun hiivakasvustoista, kuiva suu, mikä voi aiheuttaa kipeyttä, haavaumat, tulehdukset ja reikiintyminen.

Kuinka voin ehkäistä diabetekseen liittyvät ongelmat hampaissa?

Aivan ensimmäiseksi on tärkeää saada verensokeritasosi hallintaan. Hoida sitten huolellisesti hampaitasi ja ikeniäsi säännöllisten (kerran 6 kk) hammaslääkärikäyntien lisäksi. Hiivasienitulehdukset voit ehkäistä ylläpitämällä oikeanlaista ruokavaliota, välttämällä tupakoimista ja poistamalla mahdolliset hammasproteesit päivittäin. Hyvä verensokerin hallinta voi myös estää tai helpottaa diabeteksen aiheuttamaa kuivaa suuta.

Mitä voin odottaa tarkastuskäynneiltä? Tulisiko minun kertoa hammaslääkärille diabeteksestani?

Diabetesta sairastavilla henkilöillä on erityistarpeita, ja hammaslääkärilläsi sekä suuhygienistilläsi on tarvittavat välineet avuksesi. Kerro aina hammaslääkärillesi ja suuhygienistillesi mahdollisista muutoksista tilassasi sekä kaikista ottamistasi lääkkeistä. Siirrä kaikki kiireettömät hammaskäsittelyt myöhemmäksi, jos verensokerisi ei ole hyvässä hallinnassa.

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.