Badge field

Usein kysyttyä lasten suunhoidosta

Published date field

 

Onko lapsen imettäminen reikiintymisen kannalta parempi vaihtoehto kuin pulloruokinta?

Monet asiantuntijat suosittelevat imettämistä pulloruokinnan sijaan lapsen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Imettäminen ja pulloruokinta voivat molemmat aiheuttaa lapsen hampaiden reikiintymistä.

Pikkulapsen hampaiden reikiintymistä voi välttää esimerkiksi näillä keinoin:

  • Vältä yöruokintaa, kuten lapsen nukuttamista sängyssäsi antaen hänelle rintaa vapaasti. Maitoa voi jäädä suuhun niin, että hampaita vahingoittavia happoja muodostuu läpi yön. Nämä hapot aiheuttavat reikiintymistä.
  • Älä anna lapsen kuljeskella ympäriinsä pullo kädessä.
  • Rohkaise lastasi juomaan mukista ensimmäisestä syntymäpäivästä lähtien.

Voinko antaa lapseni imeskellä peukaloaan?

Peukalon imeskely on lapsilla normaalia, ja tämä loppuu yleensä viimeistään 2-vuotiaana. Jos lapsesi imeskelee peukaloaan yli 2-vuotiaana, yritä saada hänet irtaantumaan tavasta ennen 4 ikävuotta. Peukalon imeskely yli 4-vuotiaana voi aiheuttaa hampaiden vinoutumia, ahtautta ja/tai puremisongelmia hampaissa.

Voinko antaa lapseni käyttää tuttia?

Kyllä, mutta älä kostuta sitä sokeriin, hunajaan tai makeaan nesteeseen. Sen lisäksi on hyvä pyrkiä vieroittamaan lapsi tutin käytöstä ennen 2 vuoden ikää. Pidä mielessä, että vaikka tutin ja peukalon imeskely ovat yhtä haitattomia lapselle, tutista luopuminen voi olla helpompaa lapselle, kun sen aika koittaa.

Mikä on paras tapa pestä pikkulapsen hampaat?

Käytä pientä ja pehmeää hammasharjaa. Harjaa pyörivin tai edestakaisin liikkein kaikki hampaan pinnat, ja harjaa ienraja erityisen tarkasti. Kun lapsesi on oppinut sylkäisemään, lisää harjaan herneen kokoinen määrä fluorihammastahnaa. Huoltajien kannattaa pyytää hammaslääkäriä näyttämään oikeanlainen harjaustapa hammastarkastuksen yhteydessä.

Voinko tartuttaa lapseeni hänen hampailleen haitallisia bakteereita?

Kyllä. Reikiintymistä aiheuttavat bakteerit voivat tarttua lapseen esimerkiksi lapsen laittaessa kätensä suuhusi ja sen jälkeen omaan suuhunsa. Siksi omista hampaistasi ja ikenistäsi huolehtiminen on niin tärkeää.

Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet raskaana olevan äidin suutulehduksien voivan vaikuttaa lapseen, sillä syntymätön lapsi ja äiti jakavat saman verenkierron, joten hampaista tulee pitää erityisen hyvää huolta raskauden aikana. National Institute for Dental and Craniofacial -instituutin myötä Yhdysvaltain terveysvirastossa löydettiin lisäksi yhteys suutulehduksien tai suusairauksien ja muun muassa lapsen keskosuuden välillä.

Koska minun kannattaa alkaa käyttää fluoritahnaa lapseni hampaissa?

Kun lapsesi oppii sylkemään. Fluori on oikeina määrinä turvallinen ja tarpeellinen lisä lapsesi hampaiden vahvistamiseen. Pienemmät lapset usein nielevät hammastahnaa isompia määriä, mikä voi johtaa fluoroosiin ja sen myötä hampaiden laikkuuntumiseen. Muista myös, että vaikka juomavetesi olisi fluoripitoista, fluorihammastahnaa tulee silti käyttää. Fluori on hampaille hyväksi eri tavoin saatuna.

$altImage

Haluatko lisää suunhoitovinkkejä suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tästä

Tämä artikkeli on tarkoitettu lisäämään ymmärrystä ja tietämystä yleistä suuhygieniaa koskien. Se ei korvaa ammattimaisia neuvoja, diagnoosia tai hoitoa. Käänny aina hammaslääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on kysyttävää sairautta tai sen hoitoa koskien.